Bart Breeschoten |
In mijn werk als Internet-programmeur en ook privé heb ik op het Internet voor veel problemen een oplossing gevonden. Oké, ik geef toe dat het soms ook zoeken was naar een probleem bij een blitse oplossing. Toch gebruik ik regelmatig vele diensten en functies die voor mij erg veel waarde hebben. Ik heb gemerkt dat heel veel mensen deze diensten nog niet kennen. Vandaar mijn besluit om ze in dit weblog vast te leggen, opdat anderen er wellicht wat aan zullen hebben.
In het dagelijks leven ben ik een webmaster annex ontwikkelaar (programmeur) met veel ervaring in de financiële sector en tegenwoordig werkzaam bij Esdégé-Reigersdaal, een grote zorginstelling voor mensen met een beperking.
Daarnaast ben ik drummer, webmaster en PR-manager van de partyband Late Again.
Vanwaar "Foobart"?
De werking van programmeertalen wordt in handboeken vaak geïllustreerd met fictieve functie- of variabele namen "foo" en "bar", zoals in onderstaand stukje in de programmeertaal Ruby:
class FooGerard Ista, mijn gewaardeerde collega bij de Postbank / ING destijds, kwam op het illustere idee om de termen "foo" en "bar" met mijn voornaam te combineren. Zo is Foobart ontstaan...
# this is a static (class) method
def Foo.bar()
print "foobar\n"
end
# this an instance method
def bar()
print "barfoo\n"
end
end
# we call the class method
Foo.bar
# we instantiate a new object and call the instance method
Foo.new.bar
Waar het gebruik van "foo" en "bar" vandaan komt is onzeker. Eén van theorieën is dat het een verwijzing is naar de term "FUBAR", die in het Engels hetzelfde klinkt. FUBAR zou dan een afkorting zijn van (hou je vast): Fucked Up Beyond All Repair / Recognition.
Ahem, nou ja... What's in a name? ;-)