In het 4e kwartaal van 2011 gaat er een revolutie beginnen op het gebied van fotografie. Lytro introduceert dan de eerste voor consumenten bedoelde camera die pas echt "licht" kan vastleggen.
Sinds de allereerste analoge foto is het principe dat een camera lens het invallende licht omzet in een 2-dimensionale weergave. De lensopening (het diafragma) bepaalt op het moment van fotograferen welke delen van de foto scherp zijn en welke niet. Kies je onderwerp, kies je lensopening (gaat meestal automatisch), druk af en that's it. Ben je niet tevreden over de scherpte-diepte van de foto, dan zul je een nieuwe moeten nemen.
Dat gaat veranderen met lightfield fotografie. Je camera slaat niet langer een 2 dimensionale weergave van het licht op, maar het totale "lightfield". Dat houdt in dat ook de richtingen worden vastgelegd van waaruit lichtstralen de camera binnendringen. Het wordt a.h.w. een 3D model van het beeld voor de camera. Dat maakt het mogelijk om ná het nemen van de foto te bepalen wat je scherp wilt hebben en wat niet! Daarnaast kun je er ook 3D beelden mee maken die vervolgens met een bril kunnen worden bekeken.
De firma Lytro heeft deze techniek gepatenteerd en komt in het 4e kwartaal van 2011 met zo'n camera op de markt voor rond de 400 dollar. Alleszins betaalbaar dus! Op de site van Lytro staan vele voorbeelden van wat er mee mogelijk is. Speel er maar eens mee, this is gonna be big!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten